X
Loading........
Conversatii / Acum 5 ani

Va rog frumos informatie despre muntii cordilieri!

Anonim
Munții Anzi sunt cel mai lung lanț muntos din lume. Ei se întind de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud prin Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina și Chile. Sunt alcătuiți de fapt din două sau mai multe lanțuri paralele în unele regiuni ca de exemplu în Peru, Bolivia, nordul Chile și Argentinei, unde între lanțurile muntoase sunt distanțe mari, delimitând între lanțuri podișul Altiplano cu lacul Titicaca. Centrul fostului imperiu Inca, orașul Cuzco, se află în nordul acestui podiș. Lungimea Anzilor Cordilieri este de aproximativ 7.500 km de la zona tropicală latitudine nordică (ca. 10° Nord) și până în afara zonelor tropicale latitudine sudică (ca. 55° Sud). În partea sudică și în Ecuador lățimea lor atinge 200 km, în schimb între Arica (Chile) și Santa Cruz de la Sierra (Bolivia) ating pe direcția est-vest lățimea de peste 600 km.
Anonim
Muntii Cordileeri se afla pe continentul americii
Anonim
se afla pe continentul america de nord
Anonim
Anzii CordilieriIn aglomeratia de munti, in cea mai mare parte fara vegetatie, dominant este albul rocilor calcaroase sau vanatul granitului. Unicul mijloc de transport este asinul. Ramai uimit in fata preciziei cu care copitele acestui animal strabat potecile insurubate parca in stanca, late in unele locuri de numai 40 cm.

Caile de acces sunt taiate pe pripoare pravalite, pierdute prin munti monumentali, stanci cenusii-albastre si rape galbene. Urcusul este deosebit de greu si dureaza multe zile. Dupa fiecare duzina de pasi se opreste animalul, se opreste si omul. Cu fiecare suta de metri respiratia devine mai greoaie, incepe cu o stare de somnolenta, iar capul il simti ca intre falcile unei menghine care se strange mereu. Pe deasupra, trebuie sa treci si proba focului. De sus, soarele arde cu flacarile unui cuptor, iar de jos, prin mugetul vantului, se aude chemarea abisurilor.