X
Loading........
acum 4 ani
Istorie /

Când a domnit mihai viteazul

Anonim
Mihai Viteazul (n. 1558,[3] Floci, Țara Românească – d. 9/19 august 1601,[4] Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei) a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.

Figura lui Mihai Viteazul a ajuns în panteonul național românesc după ce a fost recuperată de istoriografia românească a secolului al XIX-lea, un rol important jucându-l opul Românii supt Mihai-Voievod Viteazul al lui Nicolae Bălcescu. Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.
Anonim
Mihai viteazul nascut la târgul de floci in anul 1558 si mort la câmpia turzii in anul 1601 Generalul lui Mihai viteazul a fost Gheorghe basta de origine albaneza A domnit pe la (1593 -1601) in Valahia Moldova si Transilvania L a înfrânt pe Selim pasa la Calugareni in 1595 si la Șelimbăr pe Rudolf al 2 le-a in anul 1599 La 1600 a realizat prima unire dintre cele 3 principate A pierdut la Miraslau dar a câștigat la Goraslau in care generalul Basta la ucis pe Mihai viteazul Este inmormântat la mănăstirea Dealul unde se afla capul lui