X
Loading........
Istorie / acum 7 luni

Elaborează un text argumentativ, în volum de 8-10 fraze, la subiectul: ,, democrația interbelică– realizări și amenințări”

Anonim
In perioada interbelica Romania era o Monarhie costitutionala.Constitutia fusese aprobatain 1923.Tara era era o democratie, care respecta principiul separarii puterilor in stat.

Principalele partide politice erau Partidul national Taranesc (Iuliu Maniu) si Partidul National liberal (Bratianu).Mai erau si partide mai mici ca Liga apararii National Crestine si Garda de Fier.Partidele ajungeau la putere pe baza unor alegeri libere _chiar daca nu  foarte oneste- totusi  destul de corecte pt a oferi legitimitate conducatorilor.

Existau ziare de toate culorile si tendintele precum :Universul, Dimineata, Curentul si Gandirea.

Amenintarile la adresa democratiei veneau din partea formatiunior extremiste precum Garda de Fier si Partidul Comunist , si din partea regelui Carol care manifesta tendinte autoritare.

Sfarsitul democratiei  s-a produs la 10 februarie 1939, cand regele Carol ll
a dat o lovitura de stat si a introdus dictatura regala.
-------
Democraţia ca regim politic a apărut în antichitate, în oraşul-stat Atena (secolul VI î. Hr) şi se baza pe participarea tuturor cetăţenilor la votarea legilor şi alegerea în funcţii publice prin tragere la sorţi. Acest tip de democraţie s-a numit democraţie directă pentru că toţi cetăţenii participau în mod direct la actul de guvernare. Democraţia modernă presupune participarea la actul de guvernare prin reprezentanţi aleşi prin vot universal, de aceea se şi numeşte democraţie reprezentativă.

Regimul politic democratic se caracterizează prin:
- separaţia puterilor în stat,
- respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti,
- existenţa mai multor partide şi ideologii politice (pluripartidism),
- dreptul de vot universal.