X
Loading........
acum un an
Limba Romana-Literatura /

Rezumatul operei horodiste de ion druta. va rog

Anonim
"Horodiste" este o nuvelă istorică scrisă de Ion Drută în anul 1972, care redă evenimentele dramatice din viața unui tânăr lider țăran, Toader Buburuz, care a devenit faimos pentru că a organizat o revoltă împotriva autorităților austro-ungare în Moldova în anul 1907.

Acțiunea se desfășoară într-un sat moldovenesc, într-o perioadă istorică tulbure, în care regimul austro-ungar și-a consolidat puterea în teritoriul dintre Prut și Nistru. Personajul principal, Toader Buburuz, este un lider carismatic și hotărât, care reușește să adune în jurul său oameni care să-l susțină în lupta împotriva abuzurilor și nedreptăților comise de autorități.

Tânărul lider reușește să organizeze o revoltă în masă împotriva autorităților austro-ungare, reușind să ocupe pentru o perioadă de timp o cetate aflată în apropierea satului său, numită "Horodiște". În cele din urmă, autoritățile austro-ungare reușesc să recupereze cetatea și să-i prindă pe toți liderii revoltei.

În final, Toader Buburuz și alți lideri țărani sunt executați, iar satul este pus sub un regim de teroare de către autoritățile austro-ungare.

Prin intermediul acestei nuvele, Ion Drută își propune să redea o perioadă importantă din istoria Moldovei și să evidențieze curajul și hotărârea oamenilor de a lupta împotriva nedreptăților și abuzurilor. Nuvela "Horodiste" este considerată una dintre cele mai importante opere ale literaturii moldovenești moderne și un simbol al luptei pentru libertate și justiție.