Pune întrebarea ta
Anonim
Data: 2025-01-22 09:43:59 Categorie: Evaluare Nationala

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizezi pe Matei, personajul din textul lui Radu Petrescu. În scrierea compunerii, vei avea în vedere: − notarea a două date de identificare a personajului (vârstă, ocupație, portret fizic etc.); − prezentarea, prin câte o secvență comentată, a două trăsături morale ale personajului; − precizarea a două mijloace de caracterizare diferite, prin care se evidențiază trăsăturile morale prezentate; − corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului. 

(1) VEZI RASPUNSUL
+ ADAUGA RASPUNS
×
Răspuns
Anonim
Data: 2025-01-22 10:05:29

Matei, personajul din textul lui Radu Petrescu, este un băiat de aproximativ paisprezece ani, cu o înfățișare care trădează fragilitatea copilăriei: este slab, cu ochii întunecați și răi, iar picioarele sale subțiri ies din pantalonii rămași scurți. Felul său de a fi este reflectat și în gesturile necontrolate, cum ar fi lovirea florilor cu nuiaua, un act ce sugerează o latură agresivă sau revoltată.

O trăsătură morală evidentă a lui Matei este răzvrătirea, care poate fi observată în scena în care „lovea cu nuiaua în flori, azvârlind în sus petalele lor albe, roșii, zdrobite și sfâșiate”. Acest gest sugerează o neliniște interioară, o nevoie de a-și manifesta emoțiile într-un mod distructiv. Această caracteristică este evidențiată prin caracterizarea indirectă, prin comportamentul său.

O altă trăsătură morală a personajului este singurătatea. Faptul că stă „cu capul pe jumătate ascuns în pledul cu desene pătrate de pe spate” arată o dorință de a se retrage în sine, de a se proteja de lumea exterioară. Această trăsătură este reliefată prin caracterizarea directă, în descrierea oferită de narator.

Valoarea personală cu care rezonez este dorința de libertate. Deși exprimată în moduri diferite, atât eu, cât și Matei, avem nevoie de un spațiu unde să ne manifestăm sentimentele, chiar dacă, uneori, aceasta ia forme mai puțin obișnuite. Astfel, Matei devine un simbol al luptei interioare dintre vulnerabilitate și dorința de a se face remarcat.

Mulțumesc 1

Anonim așteaptă ajutorul tău.

Adaugă răspunsul tău și câștigă puncte.