Completează enunțul ,, Doctorul se gândește la cerșetorul orb” cu o propoziție, astfel încât în fraza obținută să existe un raport de coordonare concluzivă.
O posibilă asociere a fragmentului din Matei Iliescu de Radu Petrescu este cu romanul „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, având ca valoare comună prietenia și schimbarea perspectivei asupra unei persoane apropiate.
În Matei Iliescu, Tudor se reîntâlnește cu vărul său, Matei, dar descoperă o schimbare radicală în comportamentul acestuia. Inițial, Matei pare un străin, având reacții agresive și imprevizibile, dar pe parcurs Tudor începe să recunoască trăsăturile de odinioară ale vărului său, mai ales atunci când discută despre orașul părăsit și cărțile sale preferate.
În „Amintiri din copilărie”, există o situație similară în relația dintre Nică și prietenii săi. De exemplu, după ce face diverse năzbâtii, Nică se teme de reacția mamei sale, iar comportamentul său oscilează între curaj și retragere. La fel ca în cazul lui Matei, și Nică are momente de entuziasm și de retragere, iar ceilalți îl percep diferit în funcție de context.
Astfel, ambele texte evidențiază complexitatea relațiilor dintre copii și adolescenți, surprinzând momente de schimbare, adaptare și readaptare la noile realități ale vieții.

Anonim așteaptă ajutorul tău.
Adaugă răspunsul tău și câștigă puncte.